Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد آنلاین - فائزه مومنی؛ چندی است که کارگران پشتیبانی، فنی و رانندگان اتوبوس شرکت واحد اتوبوسرانی از قطع بیمه‌ درمانی، پرداخت نشدن معوقات صندوق ذخیره کارکنان و سهم آن‌ها از تعاونی مصرف کارکنان گلایه دارند اما نه از سوی شورای شهر و نه شهرداری هنوز اقدام موثری برای آن‌ها انجام نشده است.

محمود ترفع، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی چند هفته پیش در گفت‌وگویی (که البته به سرعت از خروجی خبرگزاری منتشر کننده، برداشته شد) گفته بود: شرکت واحد به بیمه بدهی دارد و گاهی حساب‌های ما را نیز مسدود کرده‌اند، اما این قضیه مشکلی برای کارگران ایجاد نکرده است و شعب تأمین اجتماعی در این خصوص همکاری خوبی داشته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او اعلام کرد که؛ طی مذاکراتی که با تامین اجتماعی داشتیم دفترچه بیمه کارگران تاکنون تمدید شده است و هیچ راننده‌ای نمی‌تواند بگوید دفترچه بیمه‌اش به دلیل بدهی شرکت واحد به تامین اجتماعی تمدید نشده است.

ترفع با تاکید بر اینکه خدمات بیمه‌ای که به پرسنل شرکت واحد ارائه می‌شود هیچوقت با محدودیت و یا کاهش مواجه نشده است، گفت که؛ ما نیازمند حمایت بیشتر بمنظور تامین منابع مالی برای پرداخت بدهی‌های شرکت واحد به بیمه تامین اجتماعی هستیم، اما سطح خدمات به پرسنل کاهش پیدا نکرده است.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی درباره گلایه رانندگان از افزایش ۱۰ درصدی حق جذب کارگران اعلام کرد که؛ شهرداری حق جذب را برای پرسنل کارمندی خود افزایش داده بود. برخی در بدو ورود به شهرداری، با استخدام کارمندی و برخی با استخدام کارگری جذب می‌شوند در نتیجه با توجه به نوع استخدام تسهیلات و امکاناتی در نظر گرفته می‌شود. کما اینکه برخی مزایای کارگران را کارمندان ندارند و بالعکس چرا که نوع استخدامی آن‌ها متفاوت است.

به گفته ترفع؛ اما زمانی که کارگران نیز درخواست کردند، شهرداری ۱۰ درصد حق جذب برای این دسته از پرسنل نیز تصویب کرد و اینگونه نبود که شهرداری چشمش را روی این قضیه ببندد.

او ادامه داد: شرکت واحد اتوبوسرانی در این زمینه با شهرداری رایزنی کرد، جلسات متعددی برگزار و با دعوت از مدیرکل منابع انسانی مرکز و تشریح شرایط، دوستان را متقاعد به افزایش ده درصدی حق جذب کردیم.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی گفت که؛ این اقدامی بود که در حد بضاعت شرکت واحد و شهرداری انجام شد. هرکدام از ما در ابتدای ورود به خدمت نوع استخدام را پذیرفته‌ایم و باید این نکته را در نظر بگیریم که مشاغل مختلف شرایط خاص خود را دارند و تفاوت‌هایی وجود دارد.

سید رحیم میرعبدالله، رییس شورای اسلامی کار ستاد مرکزی اتوبوسرانی ضمن انتقاد از موضع‌گیری مدیرعامل اتوبوسرانی اعلام کرده که هیچکدام از معوقات و طلب‌های بیمه و غیر بیمه‌ای آن‌ها پرداخت نشده است.

او به خبرنگار اقتصاد آنلاین گفت: حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور کارگرانی که به صورت مستقیم با شهرداری تهران و شرکت واحد قرار دارند به اضافه پول بازنشستگی کارگرانی که بازنشستگی‌شان محرز شده است پرداخت نشده است.

میرعبدالله اضافه کرد: علاوه بر موارد بالا حق بیمه جاری کارکنان ۳ماه است که معوق مانده و شرکت سهم ۲۳درصدی خود از بیمه کارکنان را پرداخت نکرده است. همچنین سهم کارکنان و شرکت واحد برای صندوق ذخیره کارکنان پرداخته نشده است. در کنار این موارد شرکت بیش از ۴میلیارد طلب تعاونی مصرف کارکنان را نیز واریز نکرده است.

او با بیان اینکه پذیرفته نیست که سازمان تامین اجتماعی با گروکشی دفترچه بیمه کارگران بخواهد مطالباتش از شهرداری را وصول کند، گفت: برخی از کارگران شرکت واحد در بیمارستان هستند و به دلیل مشکلات مابین شرکت واحد و تامین اجتماعی نمی‌توانند هزینه درمان خود را بپردازند. بیمه تکمیلی و‌ بیمه درمان ما قطع شده است.

رییس شورای اسلامی کار ستاد مرکزی اتوبوسرانی اظهار کرد: نمی‌شود که مدیران شهری حقوق نجومی بگیرند و زندگی کارگران برایشان اهمیت نداشته باشند. ما وظایف خود را انجام می‌دهیم و توقع داریم مدیران هم تعهدات خود را انجام داده و حقوق و بیمه ما را پرداخت کنند.

میرعبدالله تاکید کرد: مسوولان اگر نمی‌توانند مشکلات را حل کنند، استعفا دهند. کارگران کار می‌کنند و‌ حقوق و بیمه می‌خواهند.

پربیننده ترین ماجرای شنیده شدن صدای آژیر خطر در تهران +فیلم تکذیب سقوط هواپیمای مسافربری در فرودگاه امام خمینی دلیل صدای آژیر در غرب تهران آمار فوتی‌های روزانه کرونا در تهران خط شش متروی تهران دهم و هفدهم بهمن سرویس‌دهی ندارد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: شرکت واحد اتوبوسرانی شرکت واحد اتوبوسرانی تامین اجتماعی دفترچه بیمه حق جذب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۵۰۹۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت مسکن‌های «استطاعت پذیر» در تهران به کجا رسید؟

بیش از دو سال از ایجاد قرارگاه مسکن در تهران می‌گذرد، قرارگاهی که قرار بود موجب جهش تولید در امر مسکن سازی بویژه ساخت مسکن‌های «استطاعت پذیر» در پایتخت شود و حالا بعد از دو سال بررسی عملکرد این قرارگاه، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران از خروجی اقدامات قرارگاه در تهران می‌گوید.

به گزارش ایسنا، بهمن ماه سال ۱۴۰۰،‌ علیرضا زاکانی شهردار تهران از تشکیل قرارگاه جهادی مسکن در شهرداری تهران خبر داد و اعلام کرد که شهرداری نمی‌تواند نسبت به مسکن مردم بی‌تفاوت باشد و در بخشنامه‌ای خطاب به همه مدیران ستادی و شهرداران مناطق، دستور تشکیل قرارگاه جهادی مسکن در شهرداری تهران صادر کرد.

زاکانی در حکم خود نوشت که از همه مدیران مربوطه شهرداری مطالبه دارم که «راه‌اندازی قرارگاه جهادی تأمین مسکن در شهرداری تهران برای مدیریت هماهنگ و همکارانه و مانع‌زدایی از همه فرآیندها، به حداقل رساندن زمان و حذف فرآیندهای موازی و زائد برای صدور مجوزهای لازم برای تولید مسکن در شهر تهران، در اولویت قرار دادن و بکارگیری همه ابزارهای مورد نیاز برای سرعت بخشی به نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد، شناسایی همه ظرفیت‌های تولید مسکن در شهر تهران و تلاش برای فعال‌سازی آنها، به میدان آوردن همه امکانات شهرداری تهران (شامل زمین، مجوزها و جز آن) برای تأمین مسکن و به ویژه مسکن استطاعت‌پذیر، فعال کردن اجرای بند ۲۱ ماده ۵۵ قانون شهرداری مبنی بر اتخاذ تدابیر لازم جهت تأمین مسکن برای افراد و گروه‌های بی‌بضاعت و کم‌استطاعت» را در دستور کار قرار دهند.

سیدمهدی هدایت مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران نیز درباره هدف شهرداری تهران از ساخت مسکن «استطاعت پذیر» تأکید کرده بود: هدف ما از ساخت مسکن استطاعت پذیر در شهر تهران این است که در محل و محدوده هایی مسکن تولید کنیم که استطاعت مردم برای خرید آن جواب دهد. مسکن‌هایی که بیشتر روی آن کار می‌کنیم و برای آن پروژه تعریف کرده‌ایم، اغلب در پهنه جنوب و مناطق ۱۵،۱۸،۱۶،۱۹،۲۰،۲۱و۲۲ قرار دارد.

حالا بعد از گذشت حدودا دو سال،‌ فرصتی برای محک قرارگاه مسکن پیش آمده است و حمیدرضا صارمی معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران در گفت وگو با ایسنا، درباره اثرات و ثمرات قرارگاه مسکن در شهر تهران به ایسنا می‌گوید: زمانی که شهردار تهران قرارگاه مسکن را تشکیل داد شاهد عقب‌ماندگی هشت ساله در ساخت مسکن بودیم.

یعنی تعداد واحدهای مسکونی‌ که سالانه باید از تخریب و نوسازی احداث می‌شد بیش از ۲۰۰ هزار واحد در برخی سال‌ها بود که به حدود ساخت ۴۰ هزار واحد رسیده بود و فشار تقاضا نیز در تهران شکل گرفته بود، چراکه عرضه مسکن کم شده بود و به دلیل عدم تعادل بین عرضه و تقاضا قیمت مسکن در تهران به شدت رو به افزایش داشت.

وی با بیان اینکه مشکل کمبود مسکن در تهران را نمی‌شد با کارهای عادی پاسخ داد، ادامه می‌دهد: بخش خصوصی نیز به دلیل گران شدن زمین و بارگذاری کم براساس طرح تفصیلی، رغبتی برای ساخت و ساز در تهران نداشت و در بافت فرسوده نیز مشوق‌های لازم برای تشویق مردم به ساخت و ساز وجود نداشت.

صارمی با بیان اینکه شهردار تهران در ایجاد قرارگاه مسکن دو هدف داشت، می افزاید: شهردار تهران می‌خواست با ایجاد قرارگاه مسکن، رکود هشت ساله مسکن را متوقف کند و رشد تولید مسکن را به حداقل نیاز یعنی ساخت ۱۵۰ هزار واحد در سال برساند.

وی با بیان اینکه حدود دو سال از عمر ایجاد قرارگاه مسکن می‌گذرد، تاکید می‌کند: با ایجاد قرارگاه مسکن اتفاقات خوبی رخ داده است چراکه رکودی که در سال ۱۴۰۱ وجود داشت و آمارها نشان می‌داد که تعداد واحدهای مسکونی به حدود ۴۰ هزار رسیده بود، حالا به نزدیک ساخت ۷۰ هزار واحد رسیده که دستاورد خوبی است و حدود ۱۶ هزار واحد نیز در بافت فرسوده بوده است.

زمانی که شهردار تهران قرارگاه مسکن را تشکیل داد شاهد عقب‌ماندگی هشت ساله در ساخت مسکن بودیم. یعنی تعداد واحدهای مسکونی‌ که سالانه باید از تخریب و نوسازی احداث می‌شد بیش از ۲۰۰ هزار واحد در برخی سال‌ها بود که به حدود ساخت ۴۰ هزار واحد رسیده بود و فشار تقاضا نیز در تهران شکل گرفته بود

صارمی با بیان اینکه به دلیل مشوق‌های بافت فرسوده مردم مجددا به سمت سرمایه‌گذاری در بافت فرسوده رغبت پیدا کرده‌اند،‌ می گوید: بخش خصوصی مجددا وارد بازار تولید مسکن شده است و همچنین نهادها و موسساتی که ظرفیت ساخت ساختمان داشتند به این سمت سوق پیدا کرده‌اند. به‌گونه‌ای که بیش از ۶۰۰ هزار واحد تفاهمنامه با نهادها و سازمان‌های مختلف امضاء شده که حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار واحد در مراحل ساخت است و حدود ۱۰۰ هزار واحد نیز به سمت مقدمات اولیه برای صدور پروانه رسیده است.

وی با بیان اینکه وضعیت مسکن در تهران پیش از ایجاد قرارگاه مسکن به‌گونه‌ای بود که دیگر با کارهای عادی نمی‌شد مشکل مسکن را حل و فصل کرد، ادامه می دهد: باید قرارگاهی ایجاد می‌شد که به صورت همه‌جانبه به موضوع مسکن وارد شود و به همین دلیل قرارگاه مسکن شکل گرفت.

معاون شهردار تهران در پاسخ به این سوال که در سال سوم فعالیت قرارگاه مسکن چه برنامه‌هایی دارید،‌ می افزاید: سیاست دکتر زاکانی این است که در سال سوم به اقدامات شدت ببخشد و بیشتر تمرکز نیز بر روی مسکن قابل استطاعت باشد و همچنین تلاش برای ایجاد تثبیت در قیمت مسکن در دستور کار قرار دارد تا بتوانیم با اقداماتی که انجام داده و خواهیم داد در سال جدید یک آرامشی را به بازار مسکن بدهیم تا عملا بازار مسکن را به تعادل نسبی برسانیم.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ساخت مسکن‌های «استطاعت پذیر» در تهران به کجا رسید؟
  • معرفی پایانه های اتوبوسرانی تهران
  • ◄ تکذیب نقل قول ذکر شده از مدیرعامل راه آهن در پیامک ارسال شده برای کارکنان
  • اخراج کارکنان برج میلاد تکذیب شد
  • معاون شهردار تهران: قرارداد چین ابهامی ندارد و باعث افتخار است
  • خدمت‌رسانی ناوگان اتوبوسرانی قم به ۱۰۰ هزار نفر در روز
  • کارگران شهرداری رودبار به عدم تحقق مطالبات خود اعتراض دارند
  • جولان اولین اتوبوس‌های فرنگی در پایتخت | کرایه هر مسافر ۳شاهی
  • شهرداری بر پرداخت به موقع حقوق کارگران نظارت کند
  • اسرار قانون کار؛ ۱۰ به اضافه یک راز که از کارگران پنهان می‌کنند